Už jste vyzkoušeli?


Už jste vyzkoušeli?

Recepty vonící bylinkami

 

Jednoduchá bramboračka
 
13 dl vařící vody, 1 kostka masoxu nebo bujónu, 2 - 4 syrové nastrouhané brambory, 2 lžíce nastrouhané kořenové zeleniny, 4 stroužky česneku, petrželka, pažitka, libeček, majoránka, 1 lžíce soli, ½ až 1 lžíce rostlinného oleje
 
Do vařící vody přidáme jednu lžíci soli, koření, bujón, nastrouhané brambory a zeleninu. Uvaříme, dochutíme, omastíme a po odstavení přidáme posekanou zelenou nať a utřený česnek.
 
Kyselá bramborová polévka s houbami
13 dl vody, 300 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, 200 g hub, 40 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 1 cibule, 1 lžíce soli, drcený kmín, majoránka, utřený česnek a kopr
 
Brambory, zeleninu a cibuli pokrájíme, zalejeme studenou, částečně osolenou vodou a okořeníme.  Uvedeme do varu a přidáme pokrájené houby. Potom přilejeme kysané mléko či smetanu s dobře rozmíchanou moukou. Povaříme a dochutíme utřeným česnekem a nadrobno posekaným koprem.
 
Skopové na majoránce
 
600 g předního skopového masa, 2 rajčata, kůrka chleba z jednoho krajíce, 4 stroužky česneku, 100 g cibule, 1 lžíce majoránky, 50 g hladké mouky, petrželka, pažitka, celerová nať, saturejka, sůl a 20 g rostlinného oleje
 
Maso dáme vařit do menšího množství osolené horké vody. Přidáme rajčata, cibuli, kůrku chleba a koření. Vaříme do měkka. Maso vyjmeme a pokrájíme. Mouku nasucho opražíme, rozředíme studenou vodou, přidáme do vývaru, provaříme a okořeníme. Dochutíme utřeným česnekem a omastíme. Maso vložíme zpět.
Podáváme horké na předehřátých talířích s vařeným bramborem, těstovinami nebo knedlíkem. Bohatě posypeme zelenou petrželkou, celerovou natí a pažitkou. Doplníme rajčatovým nebo okurkovým salátem.
 
Vepřové s rajčaty
400 až 500 g masa, 250 g rajčat, 150 g cibule, sůl, pepř, saturejka, kmín, 2 hřebíčky, 2 zrnka nového koření, 1 malý bobkový list a 30 g oleje
 
Maso pokrájíme na kousky (3 kousky na jednu porci). Osolíme a dáme na cibulku dusit ve vlastní šťávě. Po chvíli přidáme drobně pokrájená oloupaná rajčata, doplníme kořením a dusíme do měkka. Je-li to nutné, podléváme. Hotové dochutíme. Podáváme s rýží, vařenými bramborami nebo těstovinami.
 
Vepřové s rajčaty a rýží
 
400 až 500 g masa, 30 g rajčat, 100 g cibule, sůl, saturejka, 1 hřebíček, 4 zrnka nového koření, ½ bobkového listu, 2 stroužky česneku, 150 g předvařené rýže, 30 g oleje
 
Při přípravě postupujeme obdobně jako v předcházejícím návodu. Pouze asi 5 minut po přidání rajčat a koření vmícháme předvařenou rýži a podusíme do měkka. Hotové dochutíme utřeným česnekem a podáváme doplněné krajíčkem chleba. Můžeme posypat strouhaným sýrem.
 
Roštěnky rychlé
 
4 roštěnky, hladká mouka, 4 vejce, sůl, mletá sladká paprika, 40 g rostlinného tuku, meduňka lékařská a cibule
 
Roštěnky naklepeme, okraje několikrát nařízneme, osolíme a poprášíme paprikou. Obalíme v hladké mouce. Vložíme na horký tuk a opékáme 3 až 4 minuty, poté obrátíme. Asi po minutě na každou roštěnku rozklepneme vejce, které osolíme a případně přidáme plátek sýra nebo salámu. Hotové podáváme s hranolky, vařenými nebo opečenými bramborami. Jako příloha se nevylučuje rýžový salát. Bohatě posypeme čerstvými listy meduňky lékařské a plátky cibule.
 
Salát z brutnáku s jogurtem
 
300 g čerstvých mladých listů brutnáku, 1 bílý jogurt, 1 - 2 jablka, 1 stroužek česneku, 1 lžíce rostlinného oleje, sůl, saturejka, petrželka, cukr a šťáva z citrónu
 
Jogurt rozšleháme s olejem, utřeným česnekem, ochutíme šťávou z citrónu a promícháme s malými kostečkami jablek. Vmícháme jemně usekané čerstvé mladé listy brutnáku. Podle potřeby dochutíme cukrem a solí, přidáme špetku saturejky a ozdobíme petrželkou.